Εκπαιδευτικό υλικό για την Ειδική Αγωγή

Στο διαδίκτυο θα βρείτε πληθώρα από ιστοσελίδες που προτείνουν συγκεκριμένα λογισμικά για την ειδική αγωγή. Η δική μου έρευνα κατέληξε στις παρακάτω προτάσεις:

1) Η παλιά σελίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για την ειδική αγωγή. Εδώ θα βρείτε γενικό εκπαιδευτικό και υποστηρικτικό υλικό, τα σχολικά εγχειρίδια σε επεξεργάσιμη μορφή, εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές με προβλήματα όρασης και ακοής καθώς και πληροφορίες για τα ειδικά και προσβάσιμα εκπαιδευτικά λογισμικά.

2) Η σελίδα “Σχεδι@ζω για όλους”, prosvasimo.gr, που στην ολοκληρωμένη της έκδοση θα περιέχει ειδικά λογισμικά, που έχουν αναπτυχθεί από συγχρηματοδοτούμενες δράσεις του Υπουργείου Παιδείας, ειδικότερα 37 διακριτά ψηφιακά υλικά που καλύπτουν ειδικές μαθησιακές ανάγκες μεγάλου εύρους μαθητών της υποχρεωτικής εκπαίδευσης

3) Η σελίδα του e-yliko.gr, με εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές με αναπηρίες ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Eδώ θα βρείτε τους παρακάτω τίτλους Εκπαιδευτικού Λογισμικού:

  • Μικροί Καλλιτέχνες σε Δράση Α΄
  • Μαθαίνω να Κυκλοφορώ με Ασφάλεια Β‘
  • ΣΤΡΟΓΓΥΛΑ με ΑΞΙΑ
  • Εκπαιδευτικά παιχνίδια ΣΤΕΡΞΙΣ
  • Αριθμομαχίες / Εικονόλεξα

4) Η Συλλογή ΑΘΗΝΑ μια συλλογή δωρεάν λογισμικού υποστηρικτικών τεχνολογιών για ΑμΕΑ από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εδώ παρουσιάζονται με οργανωμένο και συστηματικό τρόπο τα βοηθήματα Υποστηρικτικών Τεχνολογιών που επιλέχθηκαν ύστερα από έρευνα στο Διαδίκτυο και δοκιμάστηκαν στο Εργαστήριο Φωνής και Προσβασιμότητας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

5) Η ιστοσελίδα E-bility.gr που έχει στόχο την ενημέρωση των επαγγελματιών πληροφορικής και των επαγγελματιών του χώρου των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) για τις διαθέσιμες και αναδυόμενες τάσεις, μεθοδολογίες και λύσεις που προσφέρουν οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.

6)  Η ιστοσελίδα του έργου ΕΠΙΝΟΗΣΗ – Εξειδίκευση Εκπαιδευτικών – Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Παραγωγή Εκπαιδευτικού Υλικού για Ήπια Νοητική Καθυστέρηση. Εδώ θα βρείτε το “Μαγικό Φίλτρο” ένα πολύ ενδιαφέρον ψηφιακό μαθησιακό παιχνίδι περιπέτειας.

7) Το Εργαστήριο Εικονικής Πραγματικότητας του Παιδαγωγικού Τμήματος Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ανέπτυξε δύο χρήσιμα πιλοτικά εκπαιδευτικά λογισμικά στο πλαίσιο των έργων του Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. “Ευ-Δομή“ και “Υπερ-Δομή“.

Επίσης είναι καλό να γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν σε ειδικά σχολεία ότι το (πρώην) Παιδαγωγικό Ινστιτούτο είχε προμηθευθεί 45 τίτλους ειδικού & προσβάσιμου εκπαιδευτικού λογισμικού στο πλαίσιο του έργου «Δράσεις Υποστήριξης Μαθητών ΑμεΑ», στο Γ’ ΚΠΣ. Όλοι αυτοί οι τίτλοι βρίσκονται στα ειδικά σχολεία και τουλάχιστον ορισμένοι από αυτούς θα είναι χρήσιμοι στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Ακολουθούν παρουσιάσεις σε Powerpoint που έχουν γίνει σε σεμινάρια Αναπληρωτών ειδικής αγωγής:

1) Εκπαιδευτικό υλικό για ΑμεΑ

2) Το αποθετήριο Φωτόδεντρο

3) Φάκελος μαθητή

4) Διαφοροποιημένη διδασκαλία

Δημοσιεύθηκε στην Ειδική Αγωγή και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *