Απολογισμός για την “Ώρα του κώδικα”

Ολοκληρώθηκε (9-15 Δεκεμβρίου) η παγκόσμια δράση «Hour of Code», που διοργάνωσε το Code.org. H δράση αυτή αποσκοπούσε στο να παροτρύνει οποιονδήποτε να δει ότι μπορεί να αποκτήσει βασικές γνώσεις γύρω από την επιστήμη της πληροφορικής και με το σύνθημα «όλοι μπορούν» να αναπτύξουν ικανότητες προγραμματισμού, καινοτομίας και δημιουργικότητας. Στο ερώτημα γιατί κάποιος να μάθει προγραμματισμό, η απάντηση έχει δοθεί από τον Steve Jobs: “Everybody in this country should learn how to program a computer… because it teaches you how to think”. Δεν είναι τυχαία η έμφαση που δίνουν στις ΗΠΑ σε αυτό το θέμα, μάλιστα η δράση υποστηρίχτηκε και από τον Αμερικανό πρόεδρο Obama (http://www.youtube.com/watch?v=6XvmhE1J9PY) που κάλεσε κάθε Αμερικανό να μάθει να προγραμματίζει.

Στην Ελλάδα η «Ώρα του Κώδικα» (http://cseduweek.wordpress.com/) με πρωτοβουλία των περισσοτέρων Σχολικών Συμβούλων Πληροφορικής τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας (182942/Γ2/29-11-2013) ως “Εβδομάδα Πληροφορικής: Ωρα Κώδικα”. Σύμφωνα με το http://csedweek.org/leaderboards στη δράση «Hour of Code» συμμετείχαν περισσότεροι από 16.800.000 μαθητές. Η σειρά κατάταξης των χωρών με βάση τους μαθητές που συμμετείχαν ήταν: 1) ΗΠΑ, 2) Ηνωμένο Βασίλειο, 3) Καναδάς, 4) Ελλάδα, 5) Ινδία, 6) Αυστραλία, 7) Πολωνία, 8) Μεξικό, 9) Ισπανία, 10) Βραζιλία, 11) Γερμανία, 12) Μαλαισία, 13) Πορτογαλία, 14) Ν. Κορέα…

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους εκπαιδευτικούς πληροφορικής που παρότρυναν τους μαθητές τους να εμπλακούν στην ώρα του κώδικα και να εκφράσουμε τα συγχαρητήριά μας στους μαθητές που συμμετείχαν με ενθουσιασμό στην παιγνιώδη προσέγγιση της «Ώρας του Κώδικα», με αποτέλεσμα η Ελλάδα να έρθει τέταρτη στην παγκόσμια κατάταξη των συμμετοχών των μαθητών / σπουδαστών.

Ελπίζουμε η «Ώρα του Κώδικα» να έχει συνέχεια και να εξελιχθεί σε «Άνοιξη του Κώδικα στην Ελλάδα». Μπορούμε!

Οι Σχ. Σύμβουλοι Πληροφορικής

This entry was posted in Διαγωνισμοί, Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.