Απλές παιδαγωγικές αρχές

Απλές παιδαγωγικές παραδοχές για ένα καλύτερο σχολείο. Φρεσκάροντας τον παιδαγωγικό μας «οπλισμό» στην αρχή μιας δύσκολης σχολικής χρονιάς. Αλλιώς: Καταγραφή σκέψεων «μάχιμου» εκπαιδευτικού με αφορμή τις απόψεις του Πάολο Φρέιρε και τους στίχους από το The Wall των Pink Floyd. «Η εκπαίδευση είναι μια πράξη αγάπης, επομένως μια πράξη θάρρους. Δεν πρέπει να φοβάται την αντιπαράθεση, την ανάλυση της πραγματικότητας, τη δημιουργική συζήτηση, αν δε θέλει να καταλήξει σε παρωδία». (Paulo Freire).

Η συστηματική μορφή αγωγής που παρέχεται από το θεσμό της εκπαίδευσης καθορίζει τον τρόπο σκέψης και τον τρόπο ζωής των νεαρών μελών μιας κοινωνίας. Η εκπαίδευση αποτελεί από αυτή την άποψη «νευραλγικό» θεσμό, ο οποίος επηρεάζει όλες τις παραμέτρους της κοινωνικής ζωής. Θεμελιώδης βάση της εκπαίδευσης είναι η επικοινωνιακή σχέση που διαμορφώνεται ανάμεσα στους δύο βασικούς παράγοντές της, το δάσκαλο και το μαθητή.

Η σχέση αυτή είναι μια δυναμική αλληλεπίδραση, της οποίας η λειτουργία κρίνει το αποτέλεσμα του εκπαιδευτικού έργου. Αυτό, γίνεται δημιουργικό και διακρίνεται από ωφέλιμες κοινωνικές προεκτάσεις εφόσον η αλληλεπίδραση μέσα στη σχολική τάξη χαρακτηρίζεται από αγάπη και θάρρος. Βασική επιδίωξη, λοιπόν, των φορέων της εκπαίδευσης είναι η μετάδοση χρήσιμων γνωστικών και κοινωνικών εμπειριών στους νέους ανθρώπους.

….

Δείτε ολόκληρο το άρθρο του φιλόλογου Απόστολου Κ. Κωνσταντίνου εδώ

This entry was posted in Εκπαίδευση, Παιδαγωγικά θέματα. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.